Swedspan investuje do novej výroby vyše 100 miliónov eur

13.06.2012 Malacky

Malacky 13. júna (TASR) - Spoločnosť Swedspan Slovakia, člen skupiny IKEA, začína s výstavbou nového komplexu vo výrobnom areáli v Malackách. Investície za vyše 100 miliónov eur použije z vlastných zdrojov, informovali zástupcovia spoločnosti na dnešnej tlačovej besede.

Nový závod na výrobu drevných panelov prinesie inovatívnu technológiu, efektívne lisovanie a energeticky úspornú prevádzku. Nezanedbateľným faktorom je aj zníženie zaťaženia životného prostredia emisiami o 30 %. Navyše, firma udrží súčasnú zamestnanosť 140 pracovníkov a perspektívne ráta so zvýšením pracovných miest o 10 až 15 %. Nová výrobná jednotka by mala tú súčasnú nahradiť v roku 2014. "Vybudované priestory podstatne rozšíria výrobu v Malackách a tiež prinesú ekologickejší a úspornejší proces výroby," uviedol generálny riaditeľ Sweedspan Slovakia Janis Lencévičs.

Investícia do nových priestorov prinesie nárast výroby z dnešných 160.000 na 375.000 kubíkov drevotriesky. Originálne inštalované technológie umožnia vyrábať dosky pre dyhovaný aj čalúnený nábytok i dosky potiahnuté fóliou a voštinové dosky, predovšetkým pre spoločnosť IKEA. Stratégiou firmy Swedspan je výroba takzvaných ľahkých dosiek s dôrazom na nízku produkciu emisií a nízke výrobné náklady. Výroba ľahkých dosiek prináša oproti klasickým drevovláknitým doskám úsporu spotreby dreva, energie a chemických látok.

"Za rozšírením malackého závodu je zámer implementovať inovatívne technológie, ktoré pri optimálnych nákladoch minimálne zaťažujú životné prostredie," povedal prezident Swedspan Group Christian Schwarz. Ako dodal na otázku TASR, "nižšie výrobné náklady by sa mali premietnuť aj do nižšej ceny finálnej výroby nábytku v obchodnej sieti IKEA".
 

Vyberte región